Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 mai 2010

Despre babe, zgripţuroaice şi traiste pe roţi/ ZN


Mereu m-am întrebat de unde apar babele pe zebră. Ştiţi, bătrânicile acelea cu sacoşe în carouri roşii sau bleumarin, sacoşe pe rotile. Cum apare câte una la fiecare zebră şi se uită temătoare la tine, te scrutează prin parbriz, tu frânezi, ea ezită, pare decisă să mai stea un pic, tu porneşti, ea porneşte, tu frânezi, ea se sperie, se opreşte, pleacă iar, roţile straiţei se poticnesc, ajunge la jumătatea zebrei, şi-aduce aminte că n-a luat mărar, aşa că se întoarce iar pe zebră... Oraşul pare să aibă o sursă inepuizabilă de băbuţe cu sacoşe rotilate, pentru fiecare zebră şi moment al zilei, şi ajung să mă întreb dacă piţipoanca în Q7 sau X5 care claxonează strident o să ajungă tot o bătrânică cu traistă pe zebră. Acum ştiu. Cred că ştiu de unde vin băbuţele cu sacoşe pe rotile. Vin din poveşti cu plăcintă năzdrăvană şi ridichi uriaşe, cu mărar şi făcut piaţa pentru nepoţi. Că mai există şi celelalte poveşti, alea cu zgripţuroaica, băbătia vigilentă care ţipă la tine când parchezi pe strada ei, chiar dacă ea locuieşte trei case mai încolo, chiar dacă tu îi explici că mergi la clinică şi nu e loc de parcare pe Popa Şapcă şi că laşi doar un pic maşina acolo, ea nu vrea să audă şi ţipă. Aşa că după câteva minute, când ieşi de la doctor, nu-ţi mai găseşti maşina pe stradă. Fiindcă baba cloanţa spiritului civic a sunat la poliţie şi ăia ţi-au ridicat-o. Pe urmă mergi cu un taxi la naiba-n praznic, printre bălăriile înspăimântătoare în care ţine adepeul maşinile „confiscate”. Stai în soare, praf şi mizerie, faci coadă într-o clădire jegoasă de beton după oameni care încearcă să „aranjeze” ceva, un tânăr grăsuţ cu blugii căzuţi pe vine, trei surdomuţi, o femeie din Mehedinţi cu o bătrână bolnavă după ea, un şmecher cu box-ul la curea...Toţi cu celularele înfierbântate, mimică şi voci complice. Cam jumătate dintre ei „aranjează ceva” şi pleacă ţanţoşi şi cu maşina şi cu portofelul burduşit. Ceilalţi nu. În cele din urmă plăteşti opt milioane jumate vechi ca să-ţi capeţi maşina, ştiind prea bine că banii ăia n-or să facă nici măcar un deget de parcare nouă în oraşul ciuhandului. Dar măcar, pe banii tăi, afli că da, zgripţuroaica sună zilnic să ridice ăia maşini şi mai e şi pe strada paralelă una, şi pe multe alte străzi câte una. Şi pleci cu maşina din bălării, mai sărac cu 200 de euro, dar cu două preţioase noi reguli: să laşi să treacă băbuţele cumsecade pe zebră şi să te fereşti de băbătiile vigilente fără traiste pe rotile. Ei, da, şi să înjuri mai săftos adepeul şi telporkul mamii lor cine i-o mai vota....

Foto: (c) fotosen.ro

4 comentarii:

  1. Hei! Fato! Nu mai înjura babe, că nu poţi să ştii ce ţi se întâmplă, cum îţi dispar cauciucurile sau sunt înlocuite cu unele de piatră. Take care!

    RăspundețiȘtergere
  2. pai si ce? daca imi fura mie cauciucurile or sa intinereasca? tot niste babatii zgripturoaice raman, nah! si nu toate babele is simpatice ca voi, retho si veto!

    RăspundețiȘtergere
  3. cel mai mult urasc sa le cedez locul in tramvai sau autobuze.
    Adica dimineata pe 7-8 cand toata lumea merge la munca si la servici, dichisitele ies la plimbare pana'n piata si cum e gratis pt ele se gandesc ca e sanatos sa se inghesuie si ele prin tramvaie.
    se opresc in 700 se uita cat costa kila de ceapa, iau tramvaiul din nou pana la nu stiu ce chiosc de ziare, isi amintesc ca nu s-or uita la varza, se intorc numa bine pana la ora 14 chiar 17 cand luema se cam intoarce acasa, se inghesiue din nou si ele cerandu-si dreptul la un loc in tramvai. ca doar is batrane si obosite...

    RăspundețiȘtergere
  4. da, JJ, fix asa! :))))))))))))))))0

    RăspundețiȘtergere